- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 107 wyświetleń
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5-0,6 kg marchewki (docelowo, po starkowaniu ma wyjść 1,5 szklanki marchewki)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki rodzynków
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i starkuj na papkę. Razem z sokiem przełóż do rondelka i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 15 minut. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru.
- Marchewkę umyj, obierz i starkuj na tarce o średnich oczkach (na wiórki).
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cynamon i sól).
- W drugiej miejsce wymieszaj masę jabłkową, syrop klonowy, marchewkę i jajka.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj rodzynki i jeszcze raz przemieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 185 stopni.
- Ciasto wykładaj do foremek na muffinki.
- Piecz przez ok. 30-35 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wskazówki:
- Po upieczeniu przechowuj w lodówce.
- Możesz dodać 1 szklankę zwykłej mąki pszennej i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej (możesz też zmniejszyć odrobinę ilość mąki – muffinki będą mniej zbite).
Żródło przepisu:
Mniam